ECHOGRAFIE

gespecialiseerd onderzoek

Nieuwe toepassing echografie

Echografisch onderzoek is van oorsprong bekend van de afdeling Radiologie in de ziekenhuizen. Een nieuwe specialisatie is musculoskeletale echografie, of te wel echografie van het bewegingsapparaat. Steeds meer fysiotherapeuten en podotherapeuten maken gebruik van echografie bij het in kaart brengen van de klachten. De voeten en enkels zijn complexe lichaamsdelen, want de voet en enkel bestaan uit maar liefst 33 gewrichten, 107 banden, en 19 spieren met pezen. Uit ervaring blijkt dat lang niet alle klachten zijn op te lossen met een therapie- of steunzool.

Een echografisch onderzoek staat niet op zichzelf. Meestal gaat er een kort gesprek aan vooraf en indien nodig volgt er een lichamelijk onderzoek van voet en enkels. Tijdens het consult interpreteer ik de echobeelden in relatie met wat u vertelt over uw klacht. Na afloop van het onderzoek deel ik natuurlijk mijn bevindingen en geef aanbevelingen met betrekking tot behandeling en behandelaars. Niet alle beelden zijn even goed te interpreteren, maar ook bij teleurstellende bevindingen kan ik u op weg helpen naar de meest geschikte vervolgstap voor uw klachten.

Echografisch onderzoek is een specialisatie

Echografisch onderzoek is een zeer geschikt middel om klachten aan voet- en enkel beter te begrijpen. De resultaten van deze vernieuwende techniek zijn erg afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de echografist. Het is niet eenvoudig om goede afbeeldingen te maken en ze correct te interpreteren. Het echograferen van voet en enkel is dus écht een specialisme. Op een paar vierkante centimeter kan al veel aan de hand zijn. Daarom moet de echografist uitgebreide kennis hebben de anatomie, aandoeningen, ziekteprocessen en biomechanica van de voet en enkel.

Hoe werkt voet- en enkelechografie?

Geluid maakt afbeelding

Een echosysteem bestaat uit een krachtige computer met beeldscherm en een transducer. De transducer zendt hoogfrequente geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden weerkaatst door de structuren in het lichaam. De weerkaatsing wordt weer opgevangen door de transducer en in de computer verwerkt tot een afbeelding op het beeldscherm. Met het echoapparaat is het niet mogelijk om naar gewrichten en botten te kijken. Het echografisch beeld is beperkt tot de oppervlakkige omgeving van voeten en enkels.

Voordelen

In tegenstelling tot röntgenonderzoek en MRI kent echografisch onderzoek geen risico’s of neveneffecten en mag het bij iedereen toegepast worden. Tijdens het onderzoek kunt u comfortabel liggen of zitten. Het is een patiëntvriendelijk onderzoek en bovendien kunt u na afloop zelf ook de beelden zien, waardoor u de klacht beter zult begrijpen. Door tijdens het onderzoek te bewegen, krijgen wij een dynamisch beeld. Dit geeft andere informatie dan bijvoorbeeld bij een röntgenfoto, waar het beeld stilstaat. Nog een voordeel van echografisch onderzoek is dat de pijnlijke kant tijdens hetzelfde onderzoek vergeleken kan worden met de niet-pijnlijke kant.

Beperkingen

Soms zijn er wel klachten, maar kan tijdens het echografisch onderzoek de oorzaak niet in beeld worden gebracht. Helaas zijn niet alle klachten verklaarbaar of met het menselijk oog of medische beeldvorming zichtbaar. Met echografisch onderzoek kan niet zomaar ‘even’ in de voet gekeken worden, dit is vergelijkbaar als ‘het zoeken van een spelt in een hooiberg’. Echografisch onderzoek kost tijd, daarom kan er per onderzoek slechts een klein gebied beoordeeld worden. Een duidelijke vraagstelling is daarom zeer gewenst. Door de structuren in de voet, door eelt of vocht is het beeld dat wij zien ook niet altijd even scherp. Dat kan interpretatie in de weg staan.

Wilt u meer inzicht in uw klachten?